Bölüm Tanıtımı


Bölüm Tanıtımı


Bölümümüzde henüz örgün eğitim sunulmamaktadır. Bölüm öğretim üyeleri başta Mimarlık Bölümü olmak üzere Sosyoloji, Kamu Yönetimi, İktisat, Çevre Mühendisliği ve İnşaat Mühendisliği bölümlerinde dersler vermektedirler. Şehir ve Bölge Planlama Bölümü; Şehircilik ve Bölge Planlama Anabilim Dalları altında faaliyet göstermektedir.

Şehir ve Bölge Planlama lisans programı; bütüncül ilişkileri algılayabilen, bu ilişkilerin nasıl dönüştürülebileceği konusunda alternatif görüşler (ütopik ve/veya gerçekçi) geliştirebilen ve geleceğe yönelik yaratıcı tasarımlar ve kararlar üretebilen plancılar yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu nedenle öğrenciler, kentsel sistemin nasıl çalıştığını anlamak için nicel analiz tekniklerinden sosyal ve ekonomik analizlere kadar çeşitli becerilerle donatılmaktadır.

Şehir ve Bölge Planlama disiplininde öğrencilere; stratejik plan kararları ve bölgesel gelişme vizyonu belirlemek ve üst ölçek-alt ölçek plan kademelerinin uyumlu birlikteliği ilkesi doğrultusunda kentsel alanlara ilişkin yeni gelişim kararları vermek, arazi kullanım ilkeleri ile yerleşmelerde ekolojik duyarlılığa sahip, dengeli ve sürdürülebilir gelişim süreçlerini belirlemek, imar planları, kentsel tasarım ve yapı ölçeğinde kararlar üretmek için çoklu karar alma yöntem ve becerileri kazandırılmaktadır.

Bölümümüzde; Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlama ve Peyzaj Mimarlığı lisans programlarından mezunların -alan içi olarak- başvurabildiği Kentsel Tasarım Yüksek Lisans Programı 2022-2023 eğitim-öğretim yılı güz döneminde açılmıştır. Ders aşamasını bitiren öğrencilerimiz 2024-2025 eğitim-öğretim yılı bahar dönemi itibariyle tez aşamasındadır. Kentsel Tasarım Tezli Yüksek Lisans Programının ana hedefleri: farklı ölçeklerde kentsel yapı, kimlik ve işleve ilişkin olarak mekânların tasarımıyla ilgilenmektedir. Makro ölçekte kentin üst biçimi olabileceği gibi, orta ölçekte kentsel alanlar ve parçalarının tasarlanması ve üretilmesi, mikro ölçekte ise, yapılar ve detayları ile ilgilenmektedir. Kentsel Tasarım kentsel alanlarda kentin parçalarının tasarımı ve inşasına dair genel bir çerçeve çizerek; yaşanabilir ve sağlıklı mekânların üretilmesini sağladığı gibi, planlama kararlarını gerçekleştirme ve üretilmiş yapılı çevreyi sürdürebilme açısından da önemlidir.

Üniversitemizin farklı bölümleriyle gerçekleştirilen akademik iş birliklerine ek olarak bölümümüzde görev yapan öğretim üyelerinin ulusal ve uluslararası kurumlarla iş birlikleri de bulunmaktadır. Ulusal düzeyde kentsel koruma bağlamında Kültür ve Turizm Bakanlığı Arslantepe Höyüğü Dünya Mirası Alan Yönetim Başkanlığınca yürütülen çalışmalara (link) ve uluslararası ikili iş birliği antlaşmalarına (Roma La Sapienza Üniversitesi), yerel düzeyde; Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Mudurnu Belediyesi ve Mudurnu Kaymakamlığı iş birliğinde Mudurnu Alan Yönetimi Başkanlığı tarafından yürütülen Mudurnu Kültürel Miras Alanı Yönetim Revizyon Planı için yürütülen çalışmalara (link) ve Avrupa Miras Günleri kapsamında Mudurnu Ahi Kenti Çalıştayı kapsamındaki çalışmalara (link) katkı sunmuşlardır.