Hakkında

Şehir ve Bölge Planlama Bölümü; mezunlarına “Şehir Plancısı” unvanı ile tüm planlama yetkilerinin ve lisans derecesinin verildiği bir alandır. Şehir Planlama, ilgili lisans eğitimi ve akademik araştırma alanlarının temelini oluşturan bilim dalıdır.
Şehir ve Bölge Planlama Bölümünün çalışma alanları, disiplinler arası (interdisipliner) bir alan olduğu için, birçok disiplin ile ortak çalışmalar yürütebilmektedir. Bölümde mesleki derslerin yanında yapı mimarlığı, peyzaj mimarlığı, sosyoloji, harita, jeoloji, inşaat-altyapı-ulaşım, kamu yönetimi, iktisat(ekonomi), temel sanat, matematik ve tarih, gibi şehri ilgilendiren birçok farklı bölümle ilgili dersler de alınmaktadır. 
Mimarlık ve Şehir Planlama disiplinleri, yapıları ve fiziksel çevreyi uygun ölçülerde tasarlama, inşa etme sanatı, toplumsal ihtiyaçlar doğrultusunda gelecek öngörüleri dâhilinde kentsel ve kırsal yaşamı planlama ve düzenleme disiplinleridir.
Bölümümüzün Mimarlık Bölümü ile ilişkisinin yanı sıra, disiplinler arası karakterine bağlı olarak, üniversitemizde mevcut eğitim veren bölümler arasından Bölümümüze akademik destek verebilecek ve Bölümümüzün de hâlihazırda destek verdiği ve ilerleyen dönemlerde akademik işbirliği olanağı bulunan çok sayıda Fakülte ve Bölüm bulunmaktadır. Bunların başında Mimarlık, Sosyoloji, Kamu Yönetimi, İktisat, Çevre Mühendisliği ve İnşaat Mühendisliği Bölümleri gelmektedir.
Akademik işbirliklerine ek olarak bölümümüzde görev yapan mevcut öğretim üyelerinin ulusal ve uluslararası kurumlarla işbirlikleri bulunmaktadır. Bilimsel araştırma projeleri aracılığıyla kurulan bu iletişimin, öğrenciler için akademik kazanımlarının yanı sıra staj, uygulamalı eğitim vb. gibi olanakları beraberinde getireceği öngörülmektedir.
Akademik işbirliğine ek olarak, Bölümümüzün içinde bulunduğu Gölköy Yerleşkesi’nin kentle olan yakın ilişkisi, kolay erişilebilirliği, aynı zamanda Bölümümüzün ve Fakültemizin yerleşke içindeki merkezi konumu ve doğal peyzaj ile iç içe oluşu Bölümümüzü özel kılmaktadır.
Üniversitemizde Şehir ve Bölge Planlama Bölümümüzün lisans eğitimine başlamasıyla, bölgesel ve yerel ölçekte strateji ve politikalar üreten, başta Bolu’nun bir bileşen olarak içinde bulunduğu Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA), çevresindeki diğer kalkınma ajansları ve yerel yönetimler ile işbirliklerinin yapılabileceği, Üniversitemizin paydaş olduğu Bolu Teknoloji Geliştirme Bölgesi A.Ş. (Bolu TeknoKent)’de yürütülen çalışmalara Bölümümüzün daha fazla destek vereceği beklenmektedir.